
Kniven i ilden
Salget starter torsdag 24. april kl. 09.00:
Forbudt kjærlighet, sydende ishavsfiske og helbredende hender.
Ingeborg Arvolas fengslende historiske roman har gått rett til hjertet på et rekordstort publikum. Boken har fått fantastiske kritikker og er solgt i 60 000 eksemplarer. Endelig blir boken teater!
Året er 1859. Brita Caisa er alene med to barn. For å gi barna tryggheten de fortjener, spenner hun på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge for å finne en mann hun kan ha et trygt liv sammen med. På veien skjer det som ikke skal skje.
Brita Caisa er en kvinne som drar, en kvinne som tør å stå opp mot andres fordømmelse. Kniven i ilden er en fengslende historie om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten.
Arvolas egen tipp-tipp-oldemor
Brita Caisa Seipajærvi var Ingeborg Arvolas tipp-tipp-oldemor. Arvola skriver så en kan lukte blodet etter reinslakten, kjenne smaken av multene, føle kulda fra snøen og varmen fra bålet. Arvola løfter også frem den kvenske og samiske kulturen og gir oss et unikt bilde av en historie som bør få større plass i vår kollektive hukommelse.
Når boken blir teater for hele landet med Riksteatret og Kvääniteatteri er det stjerneregissør Cecilie Mosli (Grey’s Anatomy, Tre nøtter til Askepott, Snøsøsteren) som tar Arvolas storslåtte epos til scenen med Lena Kristin Ellingsen, Ivar Beddari, Ingvild Holthe Bygdnes, Arthur Hakalahti, Bernt Bjørn og Pernille Sandøy i rollene.
Sagt om romanen:
"Vidunderlig og storslagen"
VG (6)
"Maken til het kjærlighetslengsel – og like dampende elskov – er det lenge siden jeg har lest om i en norsk roman."
NRK
"En medrivende og historisk interessant roman (…) Kan leses i et begjærlig jafs"
Dagbladet (5)
"I det hele tatt skriver Arvola virkelig, virkelig godt. Sinnsykt godt, faktisk. Som en drøm, man ikke visste man gikk rundt med."
Berlingske (5)
"Med en nærmest usynlig hånd sniker Arvola inn detaljer om tid, sted og miljø, som gjør leseren adskillig klokere enn det hen var fra før av"
Aftenposten
"Kjærlighet og sex av den forbudte sorten, ekteskap som ryker, foreldre og barn som splittes, økonomi som krakelerer, et lokalsamfunn som får noe å sladre om [...] framfor alt er det den forbudte tiltrekningen og kjærligheten mellom Brita Caisa og den gifte Askan Mikko som setter futt i fortellingen."
Klassekampen
På scenen
Lena Kristin Ellingsen, Ingvild Holthe Bygdnes, Pernille Sandøy, Ivar Beddari, Bernt Bjørn og Arthur Hakalahti
Team
Regissør: Cecilie Mosli. Kostymedesigner og scenograf: Milja Salovaara. Lysdesigner: Martin Myrvold. Komponist: Arve Henriksen. Musikalsk ansvarlig: Jane Kelly. Dramaturg: Siri Løkholm Ramberg. Produsent: Silje Vigerust Vinjar
Av Ingeborg Arvola. Dramatisert av Cecilie Mosli
Det er reservert plasser til deg som skal kjøpe Sjefens Fristelse.
Urpremiere: Oslo / Nydalen 30. jan 2026
Turnépremiere: Nordreisa 5. feb 2026
Produsert av Riksteatret i samarbeid med Kvääniteatteri
Kniven i ilden
TIR 17. MAR KL. 19:00
PRAKTISK INFORMASJON
Arrangementet starter presis. Dørene til salen åpner 15-30 min før. Foajeén og kulturhuset er åpent 1 time før og 1 time etter. Du viser billetten før du går inn. Om du har mobilbillett bør den lastes ned før inngang for å unngå kødannelse. Forhåndskjøp gjerne snacks og drikke, så kan det hentes i Minibaren til venstre for billettluka. Våre billettbetingelser leser du her.
PARKERING
Stå gratis utenfor kulturhuset eller nedenfor v/kulturskolen, oppe på Tinghaug og ved Borgheim skole på kveldstid. Parkering utenfor REMA er ikke tillatt, man kan risikere å få bilen tauet vekk.