Nye foredrag i 2018

Nøtterøy Kulturhus har noen tips til litt annerledes gjøremål om kveldene enn du ellers pleier å ha. Foredragene våre har alle ulike temaer og på hver sin måte gir de ny lærdom og påfyll i hverdagen!

 

PER FUGELLI – DEN SISTE RESEPT

PER DØR – IKKE. Per Fugelli og hans siste bok “Per dør”, presentert av Aksel Fugelli. Per Fugelli gikk bort den 13.09.2017. På vei mot døden har Per Fugelli skrevet den svært personlige boken “Per dør”, en verdig og engasjert tekst som handler om å gå døden i møte. Samtidig handler boken mer om å leve enn å dø. Et av Pers siste ønsker var at sønnen Aksel skulle bringe hans bok, ord, budskap og håp rundt i landet. Aksel har skrevet 8 bøker, blant annet biografien “Per – glimt av min far”. I den anledning reiste Per og Aksel på turne med en humoristisk forestilling om Pers liv, og hos oss i Nøtterøy Kulturhus var det to utsolgte hus og mange som ville takke Per. De to har også jobbet tett sammen om boka “Per dør”.

Denne gangen reiser Aksel alene, men Per er til stede i ånden, gjennom sitt utvalg av tekster fra den nye boka, og gjennom sterke og nære filmklipp fra Erik Poppes nye kinofilm om Pers siste år. Dette blir en personlig, morsom og alvorlig forestilling med anekdoter fra Pers liv, høytlesing, film og boksalg.

KJELL OLA KLEIVEN

Kun 23 år gammel ble Kjell-Ola sykemeldt og avskiltet som utbrent og utslitt. Legen mente at den unge .com grunderen var ferdig i næringslivet. Ifølge Kleiven selv før reisen i det hele tatt hadde begynt. I dag kjenner vi Kleiven som risk direktør, svindeljeger og blogger. I foredraget tar Kjell-Ola tak i essensen ved å legge en plan for å lykkes, og ikke minst sette galskapen i system for å oppnå det uoppnåelige når alt virker bekmørkt.  Kleiven gir publikum en innføring i bruk av virkemidler for å skille det betydningsfulle fra ren støy når fokus skal rettes, og nye mål skal nås!

Kjell-Ola Kleiven (40) har siden tidlig 2000-tallet hatt innsamling, strukturering og tolkning av informasjon som sitt levebrød. Kleivens evne til å kommunisere trender og analytiske funn på et folkelig sett har gjort han til gjenganger i mediebildet. I 2017 er han programleder for Svindeljegerne på Tv3. Kjell-Ola er også innehaver av en av Norges største blogger, og noe så sjeldent som en stor blogg skrevet av en mann. Bloggen heter KleivenBlogg.no og tar for seg alt fra risiko-faget til forholdet hans til alkohol og ikke minst livsstil.

 

JOHN JOHN – OPPLEVELSESKNAPPEN

Opplevelsesknappen – om å se mer, leve mer, føle mer og få absolutt mer ut av alt! Med sitt særegne regissørblikk ser John John, om ikke mer enn alle andre, iallefall annerledes på det enn alle andre, og får dermed et helt unikt syn på tilværelsen. I dette foredraget får du ta en del i dette – og ditt perspektiv på livet og tilværelsen vil garantert ikke være det samme etterpå. Opplevelseknappen var et uttrykk John John kom med for over 40 år siden – en knapp han har trykket på så mye og så ofte at den nå er som knappen i en gammel, velbrukt heis. I enhver situasjon som oppstår, enten det er en flue som ligger med bena opp eller månen viser seg unormalt stor, så trykker han på knappen og gjør dermed opplevelsen mye større, og mye viktigere å ta med seg på veien. Han har trykket på knappen når han har stått som gissel under et ran med en revolver mot tinningen, ligget på taket av et tog på rømmen fra den gang kommunist-Polen, etter et uoppklart drap han ble beskyldt for, på Hawaii som beach bum og damevenn – eller som anonym tilskuer på Oslo S. Det du sitter igjen med etter dette foredraget er evnen til å se ting fra en annen side og ikke minst å trykke på opplevelseknappen så du evner å oppleve mer, være mer tilstede, både privat og i jobb. Du vil lære å leve større.

 

MITT NABOLAG

Du blir hensatt til fortellertradisjonene fra Tusen og én natt når Christian Stejskal tar deg med på sin fascinerende vandring som til slutt ender i Kairo og hans møte med søppelfolket; Zabaleenerne. Gjennom fortelling, fiolinmusikk og svart/hvitt-bilder blir vi dratt inn i en verden som for de fleste av oss er ganske ukjent, men som på samme tid skaper både undring og forståelse for en annen kultur. Christian Stejskal er utdannet musiker, og hans forunderlige inntreden i Kairos musikkliv og beskrivelsen av hans eksotiske nabolag er kvelden verdt.

«Christian Stejskal tok publikum med inn i bakgården til zabaleenerne gjennom sin spennende fortelling, såre sang, særegne fotografier og vakre fiolintoner. Han formidlet sitt budskap både ærlig og personlig. Ingen vil glemme dette folket etter å ha sett og hørt Stejskals forestilling. Et arrangement som passer godt for ungdom og voksne.»
-Vivi-Ann Svensen Rotmo, bibliotekar, Levanger bibliotek-

 

HJERNEN ER STJERNEN

Et svært underholdende foredrag som gir deg innsikt i alt du ikke vet om den fantastiske hjernen vår! Kaja bruker eksempler alle kan relatere seg til, og aha-opplevelsene står i kø. Hjernen din gjør deg til den du er. Den husker hendelser fra barndommen, forelsker seg og tolker kompliserte mønstre. Men hjernen lokker deg også til dårlige valg og avhengighet.

Foredraget “Hjernen er stjernen” innvier deg i alle hemmelighetene om ditt mest utrolige organ. Det ligger store muligheter i å vite hvordan hjernen virker, og her gir lege og hjerneforsker Kaja Nordengen deg innsikten du trenger.
Kaja Nordengen er hjerneforsker og lege i spesialisering i nevrologi ved Akershus universitetssykehus og førstelektor ved Universitetet i Oslo, der hun har undervist siden 2008. Hun fullførte en doktorgrad om hjernen i 2014, og ble med det en av de yngste legene med doktorgrad i Norge. Hun er også TEDx-speaker og har forøvrig hatt en rekke opptredener på TV, radio og aviser der hun har snakket om hjernen til folk flest.

Kaja har vært opptatt av å formidle forskning på en lett, ledig og underholdende måte helt siden hun startet på doktorgradsarbeidet som 19-åring. I regi av Universitetet i Oslo har hun holdt foredrag og kurs for leger i spesialisering, forelesninger for psykologistudenter, og seminarer for legestudenter, sykepleiere og andre eksterne grupper.

På slutten av foredraget åpnes det for spørsmål fra salen, og med Kajas bakgrunn både fra hjerneforskning, psykologiundervisning, hjernekirurgi og nevrologi behøver ikke spørsmålene å være begrenset til foredragstemaet, men kan være om hva som helst som har med hjernen å gjør.