Livet på autopilot – Einar Øverenget

man 29. okt KL. 19:00

VARIGHET: Ca 1 time og 30 min

Utenfor kulturhuset eller nedenfor v/kulturskolen), oppe på Tinghaug og ved Borgheim skole på kveldstid. Parkering utenfor REMA er ikke tillatt, man kan risikere å få bilen tauet vekk.

man 29. okt — KJØP
  • Hvorfor gjør vi det vi gjør – og hva kan vi gjøre med det.

Vi tar flere tusen valg hver dag – og det er vanlig å tenke seg at vi mennesker styrer oss selv gjennom å ta valg ved å anvende fornuften. Hver gang vi gjør noe, i stedet for noe annet, har det skjedd et valg, men i hvilken grad forholder vi oss til dette? Ser vi at vi kunne ha gjort noe annet enn det vi faktisk endte opp med? Vurderte vi i forkant at vi kunne ha gjort noe annet? La vi i det hele tatt merke til at det vi tok at valg, og gjorde noe fremfor noe annet? Det er viktige spørsmål å belyse så vel i privatlivet som i det profesjonelle.

I dette foredraget skal filosofen Einar Øverenget beskrive hvilke krefter som virker inn på oss og hvordan disse kan få oss til å ta valg uten å se at det er det vi gjør og uten at vi egentlig tar stilling til om det er dette vi burde gjøre.

– Fanget av våre forventninger: Vi ser og hører det vi forventer å se og høre.

– Fanget i vårt eget perspektiv: Når vi er dyktig til å utføre våre oppgaver, eller gjør det vi vanligvis gjør, går det på autopilot.

– Fanget i felles rutiner: Veldig ofte gjør vi mennesker det vi alltid har gjort. Rutiner skaper trygghet, forutsigbarhet og effektivitet – men også blindhet.

– Fanget i konformitet: Vi gjør det alle andre gjør, eller det vi tror de gjør.

Disse kreftene gjør ikke at vi slutter å reflektere, men at vi i det hele tatt ikke begynner. Det er viktig å bli seg bevisst disse kreftene for å skape den nødvendige bevisstgjøring som skal til for å at vi skal ta kloke valg.

«Hvorfor sitter dere der dere sitter», spør han ofte forsamlingen etter lunsj. Og svaret: «Fordi vi satt der før lunsj». Og hvorfor satt dere der før lunsj?» «Vet ikke, det bare ble slik».

Om foredragsholderen:

Einar Øverenget er en anerkjent filosof og foredragsholder. Han arbeider med spørsmål knyttet til etikk, verdier, kulturutvikling og anti-korrupsjon i en rekke norske og internasjonale selskaper.

Han har doktorgrad i filosofi fra Boston College og er rektor ved ACTIVA Humanistisk Akademi, som han også var med på å danne i 2000.

Han er opptatt av å gjøre filosofien tilgjengelig og har i en årrekke vært husfilosof i Nitimen og God Morgen Norge. I tillegg har fast spalte i Dagbladet Magasinet og har utgitt flere bøker. Blant annet Hannah Arendt (2001), Eksistens (2003), Å bli sin egen venn (2004), Lykkens filosofi (2006), Livets Øyeblikk (2007) og Hemmeligheter (2009).

Einar Øverenget var en av de sakkyndige vitnene i Rettssaken mot Anders Behring Breivik.

NB! Foredraget er en del av pakken "Sjefens Fristelse"

man 29. okt KL. 19:00

VARIGHET: Ca 1 time og 30 min